Tio förslag för att spara energi i professionella kök

2024-02-22 10:33
Energieffektivitet i profsskök

Energieffektivitet i profsskök – det du inte kan mäta kan du inte ändra. Energibesparing kräver kunskap för att lyckas. Vi uppmuntrar dig att följa processer och prova vissa driftsätt under en viss tid. Om den önskade effekten inte ses är det värt att ändra processen igen.

Tio förslag för att spara energi i professionella kök


 

1. Att förvärma kombinationsugnen är viktigt. Förvärm kombinationsugnen tom och sätt in produkterna i ugnen först när måltemperaturen har uppnåtts. Så påverkar du både produktkvalitet och energiförbrukning.

2. Lita på enheten och använd en kärntermometer när du lagar mat. På så sätt behöver du inte testa om produkten är färdig under tillagningen. Undvik att öppna ugnsluckan under tillagning.

3. Spara alla menyalternativ som sin egen matlagningsprocess eller program. På så sätt undviker du överkokning, tillagningsförlusten minskar och du kan skapa mer enhetlig mat.

4. Dra fördel av enheternas automatiska funktioner och processer. Välj till exempel ett ugnstvättprogram efter hur smutsig ugnen är.

5. Håll diskmaskinhuv stängd. Värme avdunstar inifrån maskinerna och avdunstningen är mindre när huven är stängd.

6. Fyll värmerier med varmt vatten, mindre uppvärmning behövs. Använd locken i både kalla och varma bassänger.

7. Skölj disken före maskindisk. Försköljningen påverkar disktidens längd och till exempel hur ofta vattnet i diskmaskinen behöver bytas.

8. Se till att personalen vet hur man använder utrustningen på rätt sätt.

9. Låt en professionell tekniker underhålla utrustningen regelbundet.

10. Försök att påverka att dina köksmaskiner köps med energisparkriterier. Rätt dimensionerade och mångsidiga enheter påverkar bland annat processernas flyt, energibesparingar och arbetskomforten.

Silver Birch Resort.
Silver Birch Resort offers travellers exclusive experiences from Metos kitchen
Classic condenser
Kitchen refrigeration equipment ready for the summer
Pureeing equipment for Metos kettles
Purees bekvämt och snabbt med en kombigryta
Filip Sajler
HOPI Chef Tech Center – Där kulinariskt arbete och innovationer möts
Kempeleen keskuskeittiö
Kempele centralkök har gott om utrymme för arbete
Tuusulanjärvi school center buffet line
Kallmatsproduktion sparar energi och minskar svinn – Tuusulanjärvi skola serverar 600 barn dagligen