Pier 4 öppnar ett nytt perspektiv i Helsingfors, Finland - Metos SE
-
Beredning
-
Tillredning
- Tillredning Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Kokgrytor
- Hot-fill doseringspumpar
- Sous-vide bassänger
- Tryckkokskåp
- Ugnar
- Spisar
- Stekbord
- iVario
- Pizzautrustning och pizza tillbehör
- Restaurangutrustning spisserier
- Stekhällar
- Grillar
- Fritöser
- Salamandrar och brödrostar
- Pastakokare
- Sushiutrustning
- Korvvärmeri
- Cirkulator
-
GN kantiner och plåtar
-
Matservering och mattransport
-
Serveringsutrustningar och bänkskivor
- Serveringsutrustningar och bänkskivor Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Bufféserie
- Värmd draghurts
- Värmerier
- Värmebord
- Värmeskåp
- Kylbrunnar
- Kylskåp
- Kylbänkar med draglådor
- Kallskänkskylbänkar
- Pizzabord
- Neutrala skåp
- Tallriksdispensrar
- Vattendispensrar
- GN-mellanlister för brunnar och draglådor
- Värmelampor och värmelister
-
Mindre utrustningar för servering
-
Montrar och exponeringskyla
-
Kaffebryggare
-
Barutrustning och barinredning
-
Is och glass tillverkning / gelato
-
Kylning och frysning
-
Diskmaskiner
- Diskmaskiner Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Glasdiskmaskiner
- Underbänksdiskmaskiner
- Frontladdade diskmaskiner
- Huvdiskmaskiner
- Grovdiskmaskiner
- Granulatdiskmaskiner
- Korgtunneldiskmaskiner
- Förspolningsmaskiner för WD huvdiskmaskiner
- Förspolningsmaskiner för WD korgtunneldiskmaskiner
- Banddiskmaskiner
- Brickdiskmaskiner
- Vagndiskmaskiner
- Multiwasher
-
Diskutrustning och inredning
- Diskutrustning och inredning Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Diskkorgar
- Disklådor för bestick
- Inredning för underbänksdiskmaskiner
- Inredning för huvdiskmaskiner
- Inredning för förspolningsmaskiner
- Inredning för grovdiskmaskiner
- Inredning och banor för korgtunneldiskmaskiner
- Sorteringenheter för diskrummet
- Förspolningsduschar
- Spolutrustning
- Ång- och högtryckstvättar
-
Vattenfilter
-
Rostfri köksinredning
-
Vagnar
- Vagnar Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Bordsvagnar
- Serveringsvagnar
- Hyllvagnar
- Vagnar för GN-kantiner
- Korgvagnar
- Dispenservagnar
- Avdelningsservicevagnar
- Redskapsvagnar för grytor
- Brickvagnar och bestickvagnar
- Multifunktionsvagnar
- Flakvagnar
- Bassängvagnar
- Bioavfallsvagnar och avfallsvagnar
- Brickreturvagnar
- Returvagnar
- Tallrikskassettvagnar
- Mjölvagnar och kryddvagnar
- Sköljvagnar för sallad
- Specerivagnar
- Vagnar för transportlådor
- Lyftvagnar
- Tvättvagnar
-
Tvättutrustning
-
Outlet
- Outlet Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Förbehandling outlet
- Matlagning outlet
- Mattservering och mattransport outlet
- Serveringsutrustningar och bänkskivor outlet
- Montrar och exponeringkyl outlet
- Kaffebryggare outlet
- Barutrustning och barinredning outlet
- Kylförvaring och nedkylning outlet
- Diskning outlet
- Köksinredning outlet
- Alla outlet produkter
-
Beredning
-
Tillredning
- Tillredning Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Kokgrytor
- Hot-fill doseringspumpar
- Sous-vide bassänger
- Tryckkokskåp
- Ugnar
- Spisar
- Stekbord
- iVario
- Pizzautrustning och pizza tillbehör
- Restaurangutrustning spisserier
- Stekhällar
- Grillar
- Fritöser
- Salamandrar och brödrostar
- Pastakokare
- Sushiutrustning
- Korvvärmeri
- Cirkulator
-
GN kantiner och plåtar
-
Matservering och mattransport
-
Serveringsutrustningar och bänkskivor
- Serveringsutrustningar och bänkskivor Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Bufféserie
- Värmd draghurts
- Värmerier
- Värmebord
- Värmeskåp
- Kylbrunnar
- Kylskåp
- Kylbänkar med draglådor
- Kallskänkskylbänkar
- Pizzabord
- Neutrala skåp
- Tallriksdispensrar
- Vattendispensrar
- GN-mellanlister för brunnar och draglådor
- Värmelampor och värmelister
-
Mindre utrustningar för servering
-
Montrar och exponeringskyla
-
Kaffebryggare
-
Barutrustning och barinredning
-
Is och glass tillverkning / gelato
-
Kylning och frysning
-
Diskmaskiner
- Diskmaskiner Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Glasdiskmaskiner
- Underbänksdiskmaskiner
- Frontladdade diskmaskiner
- Huvdiskmaskiner
- Grovdiskmaskiner
- Granulatdiskmaskiner
- Korgtunneldiskmaskiner
- Förspolningsmaskiner för WD huvdiskmaskiner
- Förspolningsmaskiner för WD korgtunneldiskmaskiner
- Banddiskmaskiner
- Brickdiskmaskiner
- Vagndiskmaskiner
- Multiwasher
-
Diskutrustning och inredning
- Diskutrustning och inredning Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Diskkorgar
- Disklådor för bestick
- Inredning för underbänksdiskmaskiner
- Inredning för huvdiskmaskiner
- Inredning för förspolningsmaskiner
- Inredning för grovdiskmaskiner
- Inredning och banor för korgtunneldiskmaskiner
- Sorteringenheter för diskrummet
- Förspolningsduschar
- Spolutrustning
- Ång- och högtryckstvättar
-
Vattenfilter
-
Rostfri köksinredning
-
Vagnar
- Vagnar Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Bordsvagnar
- Serveringsvagnar
- Hyllvagnar
- Vagnar för GN-kantiner
- Korgvagnar
- Dispenservagnar
- Avdelningsservicevagnar
- Redskapsvagnar för grytor
- Brickvagnar och bestickvagnar
- Multifunktionsvagnar
- Flakvagnar
- Bassängvagnar
- Bioavfallsvagnar och avfallsvagnar
- Brickreturvagnar
- Returvagnar
- Tallrikskassettvagnar
- Mjölvagnar och kryddvagnar
- Sköljvagnar för sallad
- Specerivagnar
- Vagnar för transportlådor
- Lyftvagnar
- Tvättvagnar
-
Tvättutrustning
-
Outlet
- Outlet Visa alla produkter i kategorin
- Tillbaka
- Förbehandling outlet
- Matlagning outlet
- Mattservering och mattransport outlet
- Serveringsutrustningar och bänkskivor outlet
- Montrar och exponeringkyl outlet
- Kaffebryggare outlet
- Barutrustning och barinredning outlet
- Kylförvaring och nedkylning outlet
- Diskning outlet
- Köksinredning outlet
- Alla outlet produkter
Pier 4 öppnar ett nytt perspektiv i Helsingfors, Finland
Sokotels senaste hotell, Solo Sokos Hotel Pier 4 i Helsingfors, har snabbt blivit stadens snackis sedan öppningen. Det unika hotellet, helt byggt i trä, erbjuder gästerna naturlig lyx, fantastiska matupplevelser och stadens mest imponerande takterrass.
Solo Sokos Hotel Pier 4, som öppnade i augusti 2024, ligger på en förstklassig plats i Katajanokka, Helsingfors, precis vid havet. Förutom hotellet rymmer byggnaden även Stora Ensos huvudkontor. Den träbaserade arkitekturen och närvaron av naturen skapar en lugn atmosfär, och att bara kliva in i hotellobbyn är en imponerande upplevelse.
Pier 4 har 164 rum och ett café i lobbyn som välkomnar alla stadens invånare. Den populära takterrassen har varit en favorit sedan öppningen. Andra faciliteter inkluderar mötesrum och restaurangen Harbore. För Helsingfors invånare erbjuder hotellet en fantastisk utsikt över den maritima miljön som tidigare varit dold. Ambitionerna för restaurangen är höga.
– Vår plats med denna havsutsikt är unik i Helsingfors. Byggnaden, dess arkitektur och hotellets läge vid havet har satt standarden för vår restaurangverksamhet. Vi vill definitivt konkurrera med de bästa restaurangerna i Helsingfors, säger hotelldirektör Petra Wikström.
Natur och hållbarhet i fokus
Wikström säger att hotellets starka identitet återspeglas i allt från inredningen till maten. Hon berättar att hållbarhet har varit starkt närvarande i allt från byggnaden själv till de råvaror som används i köket.
– Byggnaden är designad för att hålla i minst hundra år. Träkonstruktionen ger oss ett DNA som vi kommer att fortsätta bygga på med hotell- och restaurangupplevelser. Vi vill följa byggnadens vision och använda lokala råvaror och design, och föra naturen nära oss.
Grönsakerna odlas på plats och får ett självklart fokus på tallriken
Wikström säger att enkelhet, tydlighet och smak är essentiella i maten, oavsett om det är frukost, lunch eller konferens. Matprofilen är framtagen av Sauli Kemppainen, som har omfattande erfarenhet i sin karriär.
Kemppainen säger att han tog på sig projektet som en personlig utmaning. Han har arbetat med gastronomiska profiler för Harbore, lobbyns café, konferenser och frukost.
– När jag började arbeta för S-gruppen visste jag att folk kanske tänkte, "Jag undrar vad som kommer att komma ut av det". Jag såg en möjlighet i den utmaningen. S-gruppen gav mig total frihet och tid att fila fram matkonceptet, säger Kemppainen.
Harbore siktar på att bli en av de bästa restaurangerna i Helsingfors. Kemppainen säger att det är det han har satt som mål med ett till synes enkelt koncept.
– På Harbore har vi alltid en huvudkomponent och en sidorätt på tallriken. Du behöver inte vara restaurangproffs för att förstå maten, det är enkelt för den genomsnittliga restauranggästen att förstå vad som finns på tallriken. Men enkelhet är lite av en illusion, inte allt är så enkelt som man kanske tror, förklarar Kemppainen.
Kemppainen säger att gästerna har tagit emot konceptet väl.
– Men vi är fortfarande i ett tidigt skede, så mycket behöver fortfarande finslipas.
Siktar på en bred publik
Pier 4 Hotel erbjuder ett brett utbud av mat från morgon till kväll. Dagen börjar med frukost för hotellets gäster. Lunch inkluderar en affärslunch, en möteslunch och en lättare lunch på Café Helli i lobbyn, som serverar rätter som soppa och bakad potatis. På kvällarna kan gästerna också njuta av en grill på takterrassen på Bar Humu.
Wikström säger att caféet i lobbyn även är designat med lokalbefolkningen i åtanke.
– Café Helli serverar grötfrukost utöver lunch för att tillgodose behoven hos invånare och kontorsanvändare i området. På eftermiddagen fungerar platsen som ett café där man kan stanna till för att njuta av utbudet och beundra havsutsikten.
Harbore riktar sig också till allmänheten. Det är inte alltid lätt att få lokalbefolkningen att besöka hotellets restauranger, men Pier 4 och Harbore har en tydlig strategi.
– Sokotel är ett stort hotellföretag, så vi har mycket erfarenhet av att driva restauranger i hotell under en lång period. Vår utgångspunkt är att Harbore är en fristående verksamhet, och restaurangen behandlas också som sådan i lansering, marknadsföring och kommunikation, säger Wikström.
– Harbore är en restaurang som råkar ha ett hotell bredvid.
Flexibilitet och förståelse för gästens vardag
Metos valdes som partner för Solo Sokos Hotel Pier 4 baserat på ramavtal och tidigare erfarenheter. Metos avtryck syns i hotellets restaurang, café och barområden.
Hotellet och dess faciliteter designas långt innan mat- och dryckeskoncepten är färdigställda. Långa projekt kräver därför flexibilitet och snabba ändringar.
– Även om koncepten för restaurang, bar och café inte är klara i planeringsskedet, visste vi ungefär vilka volymer vi behövde kunna hantera baserat på antalet rum och mötesutrymmen. De grundläggande elementen i en hotellköksmiljö är också ganska standard. Efter att konceptet har definierats görs alltid små justeringar av utrustningen i dessa projekt, förklarar Wikström.
En av de mest utmanande aspekterna av designen är lobbyns café, som utmanar föreställningen av en traditionell lobby i Finland.
– Produktutvecklingen av caféet gjordes inte förrän Sauli började på företaget vid årsskiftet 2024. Vid det laget var utrustningsinköpen redan i stort sett gjorda. Sådana situationer kräver att våra partners kan anpassa sig och se vilka förändringar som behövs, säger Wikström.
Han påpekar att även efter öppningen validerar hotellet fortfarande vad som ska ingå i utbudet. Att lyssna på gästernas feedback och se till helhetsbilden kommer att avslöja vad som är rätt och vad som behöver justeras.
Mitt i de första månadernas brådska finns det en sak som hotelldirektören är särskilt stolt över.
– Jag är mycket stolt över personalen! Vi har lyckats skapa en stark identitet för oss själva och som resultat har vi fått alla våra koncept på plats, säger Wikström med tydlig tillfredsställelse.