Metos tillverkar och marknadsför storköksapparater och inredning av rostfritt stål. Metos är marknadsledare i de Nordiska och Baltiska länderna, samt Benelux länderna och tillhör Ali-Gruppen som är Europas ledande tillverkare av storköksapparater. Metos har cirka 750 anställda i nio olika länder i Europa.

Metos firar 100 år 2022

Metalliteos Oy grundades våren 1922 och enligt stadgarna var dess syfte “att bedriva all slags metallbearbetning i Helsingfors med möjlighet att utvidga verksamheten till andra delar av Finland”. Varumärket Metos introducerades på 1940-talet.

Redan på 1920-talet tillverkade vi metallprodukter av ett nytt material, rostfritt stål, och de första soppgrytorna i rostfritt stål tillverkades 1931 för Paimio sanatorium.

I dag är Metos fortfarande ett metallbearbetningsföretag som tillverkar professionell köksutrustning i sin fabrik i Ahjo i Kerava och möbler i Sorsakoski i Leppävirta. Metos har byggt upp en landsomfattande försäljnings- och serviceorganisation som specialiserat sig på nyckelfärdiga leveranser av kompletta kök. Förutom vår egen produktion omfattar försäljningsprogrammet ett urval av professionell köksutrustning och tillbehör från ledande internationella tillverkare.

Under årens lopp har Metos expanderat utomlands med samma landsomfattande försäljnings- och servicekoncept och etablerat dotterbolag i Sverige, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Belgien och Nederländerna. Dessutom bedriver Metos Marine och fabriksutrustningsexporten global verksamhet från huvudkontoret i Kerava.

Metos har sedan självständighetens första år möjliggjort utvecklingen och organiseringen av landets livsmedelsförsörjning. Vi har sett hur skolmåltider och catering har vuxit fram, liksom restaurangsektorns utveckling och diversifiering.

I dag bygger Metos överlägsna servicepaket på årtionden av samarbete med kunderna. I vår köksdesign ingår att vi kombinerar process och funktionalitet i en ergonomisk arbetsmiljö. Valet av utrustning säkerställer kundens konkurrenskraft långt in i framtiden. Användarvägledning och utbildning hjälper dig att lyckas från det ögonblick du börjar använda köket. Vårt servicenätverk och vår lokala service är din livstidssäkerhet för ditt kök.

Nyckelfärdiga leveranser är idag det mest önskvärda och ansvarsfulla sättet att leverera både kök och enskilda apparater. Vi återvinner förpackningsmaterial och gamla köksmaskiner, och det rostfria stålet som vi samlar in från dessa kan användas nästan i all oändlighet och kommer fortfarande att finnas i våra kök i någon form om 100 år.